2 yaşından sonra çocuğunuza mahremiyet eğitimi verin
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Çağlar, çocuklarla cinsel taciz ve tecavüz konularını utanmadan, çekinmeden konuşmak gerektiğini söyleyerek yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. İşte detaylar.
Çocuğun bedenini, özel bölgelerini güzel ve detaylı bir şekilde ona anlatmak çok önemli, buna mahremiyet eğitimi diyoruz. Özellikle okul öncesi dönemde 2 yaşından sonra 6 yaşından önce çocuklara mahremiyet eğitimini vermek gerekiyor.
Utanmayacağız, çekinmeyeceğiz çocuklarımızla bu konuları açık ve detaylı bir şekilde konuşmamız gerekiyor. Bu tür konuları daha rahat konuşabilmek için öncesinde çocuğumuzla sağlıklı bir ilişki kurmalıyız.
Disiplin kurmak için katı bir tutum sergileyen aileler, çocuklarıyla bu durumu konuşamıyor. Dolayısıyla çocuklar böyle bir şey yaşayınca ailelerine anlatamıyor. O yüzden samimi ve sağlıklı bir ilişki kurarsak bu durumu daha rahat konuşuruz, çocuklarımız da daha rahat anlatır.
Okul öncesi dönemde 2 yaşından sonra 6 yaşından önce çocuklara mahremiyet eğitimini vermek gerekiyor. Mahremiyet eğimi çocuğun bedenini, özel bölgelerini güzel ve detaylı bir şekilde ona anlatmaktır. Bedeninin, özel bölgelerinin ona ait olduğunu bildirmek anlamına gelir.
Çocuğun 4 tane özel bölgesi vardır. Bunlar, dudakları, göğüsleri, poposu ve bacak arasıdır. Erkek çocuk için cinsel organının penis, kız çocuk içinse vajina olduğunu bu kelimelerle anlatmak gerekiyor. Çocuklara, bu bölgelerin sadece ona ait olduğunu, hiç kimsenin dokunmaya, zarar vermeye hakkının olmadığını söylemeliyiz.
Yalnızca anne ve babası çocuğun özel bölgelerine izin alarak dokunabilir, bunu özellikle belirtmeliyiz. Bazen çocuk doktora gitmek, özel bölgelerini göstermek zorunda kalabiliyor. Yine sadece anne ve baba refakatinde doktorun görebileceğini söylemek lazım.
Çocuğa mahremiyet eğitimini verdikten sonra cinsel tacizi anlatmak daha kolay hale gelir. Aileler cinsel tacizi çocuğa, özel bölgelerine bir yabancının rızası olmadan zarar vermek maksadıyla dokunması anlamına gelir’ diye anlatması lazım. Anne ve babası dışında izin alarak da olsa hiç kimsenin çocuğun özel bölgesine dokunamayacağını söylemeleri gerekir.
Tacize uğrayan çocuklar ipucu verir. Davranış sorunları gösterir, çocukta sinirlilik hali, içe kapanma olabilir. Mutsuzlaşır, okula gitmeyi seviyorsa, gitmek istemeyebilir. Çocuk taciz veya tecavüze uğradığı bir alandan uzaklaşmak ister.
Bunu bir erkek yaptıysa diğer erkeklerin de ona dokunmasından rahatsız olur. Babasının bile dokunmasını istemez. Aslında bunların hepsi ipucu ama aileler direkt anlayamayabilir. Böyle belirtileri gösteren çocuklar psikiyatriste veya psikoloğa götürülmelidir.
Çocuklara, mahremiyet eğitimi vererek, cinsel tacizin, istismarın ne olduğunu anlatarak korumanın yüzde 50’sinin sağlanıyor. Ayrıca böyle bir durumla karşılaştıklarında ne yapmalarını da konuşmak gerekiyor. Çocuklar, özel bölgelerine dokunmak, öpmek isteyen ya da kendi özel bölgesine dokundurmak isteyen kişilerle karşılaşırlarsa ‘hayır’ diyebilmeli.
‘Hayır dediğin halde devam ediyorsa bağırmalısın, kaçmalısın veya etrafındaki büyük bir insandan yardım istemelisin’ demeliyiz. Buna rağmen engel olamadın ve maruz kaldıysan bize söyle, kesinlikle sana kızmayız, bu durumu halledebiliriz’ demeyi de ihmal etmeyin. Çocuğa güven verecek şekilde konuşun.