Alkol ve sigaraya dikkat!

2030 yılında, 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacak…

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Konya Özel Selçuklu Hastanesinde düzenlenen toplantıda, kanserin her geçen yıl korkutucu bir tablo ile kendini gösterdiğini belirterek, dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7.6 milyon kişinin kanser sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Kanserde en hızlı artışın düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğunu dile getiren Çetin, ”Dünya Sağlık Örgü verilerine göre, önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığına ancak bazı enfeksiyonların doğrudan kansere yol açabilme ya da risk oluşturma tehlikesinin bulunduğuna işaret eden Çetin, şunları kaydetti:

”Gelişmekte olan ülkelerde kanserden kaynaklanan ölümlerin yüzde 22’si, sanayileşmiş ülkelerde ise yüzde 6’sı kronik enfeksiyonlardan kaynaklanıyor. Örneğin, Hepatit B ve C virüsü karaciğer kanseri, insan papilloma virüsü rahim ağzı kanseri, helikobakter pilori bakterisi ise mide kanseri riskini artırabilir.”

Türkiye’de diğer bölgelere oranla İç Anadolu Bölgesi’nde sigara tüketiminin daha fazla olduğunu ve bu bölgede akciğer kanserinin daha fazla görüldüğü bilgisini veren Çetin, sigara ve aşırı kilonun sadece kansere değil kalp rahatsızlıklarına da zemin hazırladığını vurguladı.

Çetin, sigaranın fazla kiloya oranla daha çok zararlı olduğuna dikkati çekti.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GÜNDE BİR BARDAK KIRMIZI ŞARAP İÇİN SÖYLEMİ YANLIŞ  

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi İkinci Başkanı Dr. Seyit Karaca ise sigara ve alkolün kanser riskini artırdığını belirterek, ”Sağlıklı yaşam için günde bir bardak kırımızı şarap için” söyleminin tamamen yanlış olduğunu söyledi.

Son yıllarda alkol ve sigara birleşimi kanserin oldukça yaygın olduğunu vurgulayan Karaca, ”Kişinin beslenme alışkınlıklarında gösterdiği hassasiyeti sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklarda da göstermesi gerekir. Alkolün bağımlılık yapmaya meyli vardır. Dolayısıyla bu bağımlılık, kişinin kontrolden çıkmasına, alkol tüketiminin artmasına yol açar. Bunun yanında bir de sigara tüketiyorsa kansere zemin hazırlar” diye konuştu…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir