Bebeklerin geç yürümesinin nedenlerinden birisi de aşırı kiloları olabilir. Aşırı kilolar her yaşta insanın hayatına etki eder.
Her birey nasıl birbirinden farklı ise bebeklerde de bu durum söz konusudur. Bebekler için yürümeye başlama zamanları 12-18. aylar olarak öngörülür. Ama farklı birer birey olmaya hazırlanan bebekler için bu süreler değişkendir. Bazı bebekler gelişimlerini diğerlerine göre erken tamamlarken, bazıları ise daha geç gelişim gösterebilirler. Bebeklerin fizyolojik gelişimlerine bağlı olarak emekleme safhasından yürümeye geçme zamanı bebekten bebeğe değişmektedir.
Ebeveynler tarafından bebeklerin gelişimi, motor yetenekleri her aşamada titizlikle takip edilmelidir. Bebeğinizin yürümeye başlamak için geç kaldığını düşünüyorsanız mutlaka bir çocuk doktoruyla iletişime geçmelisiniz. Bebeğinizin yürümeye geç başlamasının sebeplerinden birisi de bebeğinizin boy ve kilo oranı olabilir.
Olması gereken kilodan daha fazla kiloya sahip olan bebeğinizin yürümeye başlaması diğer bebeklere göre daha geç olacaktır. Kilolu bebekler ayağa kalkmak ve yürümek için daha fazla çaba harcayacaklardır. Bu yüzden bebeğiniz yürümek istemeyecek ve alternatif yollar arayacaktır.
Aynı zamanda kilolu bebeklerin yürümek istememesinin nedenlerinden birisi de kilolarından dolayı sahip olduğu fiziksel rahatsızlıklardır. Kilolu olan bebeklerde normal gelişim gözlenmesi beklenemez. Yürümek için bacaklarının sahip olması gereken gücü kendilerinde bulamazlar ve sürekli yürümekten kaçınırlar. Kiloları aynı zamanda kemik gelişimini de etkileyerek bebeğin bacaklarındaki kemiklerde şekil bozukluğuna yol açar. Bu da yürümeyi geciktirir.
Kilolu bebekler sağlıklı değildir aksine sağlığını kaybetmek üzeredir. Siz ondan yürümesini beklerken bebeğiniz, yürürken karşılaştığı zorluklar yüzünden yürümek istemeyecektir. Bebeğinizin bir an önce diğer bebekler gibi yürümesini istiyorsanız bunun ana nedenini araştırmalı ve mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
Bebeğiniz 18 aylık olmasına rağmen yürümek için hiçbir çaba göstermiyorsa ya da yürüyemiyorsa mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Doktor, bebeğinizin yürümemesinin/yürüyememesinin sebebini kilosu olarak görürse bebeğe özel beslenme programları oluşturulmalıdır. Bebek eğer yemek yemek istemiyorsa zorlanmamalıdır. Günlük alması gereken besinleri aldığından emin olunduğu durumlarda bebeğe daha fazla yiyecek vermek onun olumsuz yönde ilerlemesine neden olacaktır.
Fazla kilolarından kurtulmasını sağladığınızda bebeğiniz yürümek için ilk çabalarını göstermeye başlayacaktır. Nasıl ki yetişkin bireyler de kilo almaya başladığında hareket etmekte zorlanıyorsa bebekler için de aynı durumun geçerli olduğu unutulmamalıdır.