Cansız ve seyrek saç kaderiniz değil!

Transmed Saç ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden Uzman Dr. Melike Külahçı, genetikten strese saç dökülmesine yol açan nedenleri anlattı

Saç, güzelliğin önemli bir parçası. Erkeklerde normal karşılanan seyrekleşme, incelme ya da dökülme kadınlar için güven kaybına neden olabiliyor. Her üç kadından biri hayatının bir bölümünde saçla ilgili sorunlar yaşıyor.

Genetik kökenli saç sorunları  

Kadınlarda saç sorunlarının önemli bir kısmını, erkeklerin çoğunda saç dökülmesine yol açan ‘androgenetik alopesi’ yani genetik kaynaklı dökülme oluşturur. Doktor kontrolünde yapılan kan testleri sonrası lokal uygulamalar, ağızdan alınan tabletler veya saç nakliyle tedavi edilebilir.

Hormonal dengesizlikler   

Saç zayıflaması ve dökülmesinin önemli bir nedeni de hormon dengesizlikleri ve tedavileri. Farklı miktarlarda hormonlardan oluşan hapların yan etkisi saçlarda ortaya çıkabilir. Dökülme, hap alımı bırakıldıktan yaklaşık altı ay sonra ortadan kalkacaktır.
Tiroid bezinin çok fazla ya da az çalışmasıyla ilgili hormon bozukluğu tedavisi sırasında da saç dökülmesi görülür. Tedavi sonrası dökülme durur ve saçların tekrar çıkması beklenir. Hamilelik ve menopoz dönemlerinde yaşanan hormonal dengesizlikler de saçları zayıflatır. Bu sorun, hekim kontrolünde kullanılacak destek tabletler ve solüsyonlarla çözüme ulaştırılabilir.

Demir Eksikliği 

Tahlillerle tespitinden sonra demir hapları ve besin takviyesiyle eksiklik ortadan kaldırılabilir. Uzun süreli devam eden seyrelme ve dökülmeler için reversa veya mezoterapi gibi lokal tedaviler önerilir.

Alopecia areata

Halk arasındaki adıyla ‘saçkıran’, bir başka saç dökülmesi nedenidir. Bazı ailelerde genetik geçişli olabilen bu rahatsızlık, saçlı deride para şeklinde sınırları iyi belirlenmiş dökülmelerle kendini gösterir. 10 kadından birinde görülen hastalığın bilinen ve kabul edilen bir tedavisi henüz yok.

Psikolojik kökenli saç yolma 

Hasta, stres ya da depresyon sebebiyle saçlarını düzenli olarak koparır. Sorun, sosyal anlamda kişinin itiraf etmeye ya da kendinde olduğunu kabullenmeye zorlandığı bir rahatsızlıktır. Bu nedenle de öncelikle kişinin uzmana görünmesi tavsiye edilir.

SAÇ iÇiN FAYDALI ViTAMiN VE MiNERALLER 

B, C ve E vitaminleri
Biyotin
Çinko
L-Cysteine
L-methionine

DiYET SAÇI DA iNCELTiYOR  

Bilinçsiz yapılan diyetler ve tek yönlü beslenmelerde saç, vitamin, mineral ve proteini yeterli düzeyde alamaz. Stres kaynağı her etken, saçda da kendini gösterir. Yüksek ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar, antibiyotikler ve operasyonlar da saça yansıyor.

NELER YAPABiLiRSiNiZ?*  

Saçın teli ve kökü arasında iletişim mekanizması bulunur. Teli zayıf olan ve uçları kırılmış bir saçın kökü, aradaki bu iletişim sebebiyle saçı ‘sağlıksız’ olarak nitelendirerek dökme eğilimine gidebilir. Bu nedenle de sadece uçlarına olmak üzere krem uygulanması ve düzenli olarak saç uçlarının kesilmesi gerekir.

* Taramanın saç üzerinde yarattığı mekanik travma nedeniyle negatif etkileri olduğu biliniyor. Tarama en aza indirilmeli.
* Saçı sürekli fönlemek yada maşa gibi aşırı sıcak şekillendiricilerle biçim vermek tavsiye edilmez.
* Sürekli aynı şekilde ve sıkı sıkı bağlamak, bu bölgelerde saçların zayıflatarak dökülmesini tetikler.

Saç bakımındaki yanlışlar  

Tüm bu etkenlerin yanı sıra, günlük hayatta bakımda yapılan bazı yanlışların da saçlarda dökülmeye yol açabileceği bilinmelidir. Bunlar arasında saç boyası, jöle gibi kimyasalların sık kullanımı, saçlarda mekanik travma yaratabilecek çok sıkı bağlama, fön gibi işlemler sayılabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir