Cep telefonları hastalık teşhis edecek!

Yakın gelecekte cep telefonları, kanseri ve veremi teşhis edip, şeker ya da diğer hayati hastalıklarla ilgili verileri ölçebilir mi?
“Mobil Sağlık Hizmeti” / “mhealth” adıyla bilinen teknolojiyi geliştirenler, dijital cihazların yardımıyla bazı sağlık hizmetlerinin karşılanabileceğini söylüyor

Yakın gelecekte cep telefonları, kanseri ve veremi teşhis edip, şeker ya da diğer hayati hastalıklarla ilgili verileri ölçebilir mi? “Mobil Sağlık Hizmeti” ya da kısaca “mhealth” adıyla bilinen teknolojiyi geliştiren kesimler, dijital cihazların yardımıyla gelecekte bazı sağlık hizmetlerinin karşılanabileceğini söylüyor.

Bu cihazlar, özellikle yoksul ülkelerde, hastalara erişim ve sağlık hizmetlerinin hızlandırılması açısından önem taşıyor. Bangalore, Hindistan’ın Silikon Vadisi. Buradaki bir hastane, çalışanlarına cep telefonu veriyor. Telefonlardaki uygulamalar, uzak bölgelerde muayene edilen hastaların bilgilerini hastaneye gönderiyor. Teknoloji özellikle kanserin erken aşamalarını teşhis edebilmek amacıyla Harvard Üniversitesi’nin yardımıyla geliştirilmiş.

Narayan Hriduyalya Hastanesi Kanser Bölümü Başkanı Doktor Moni Abraham anlatıyor:

“Bir doktorun bir köye gidip hastaları muayene etmesi gibi, sağlık görevlileri de muayene ettikleri hasta bilgilerini cep telefonuna kaydedip bir düğmeye basarak İnternet üzerinden hastaneye gönderiyor.”

Küresel düzeyde çalışan bir konsorsiyum olan mHealth ve benzer kurumlar, özellikle sağlık hizmetlerinden yoksun olan bölgelerde bu hizmeti geliştirmeyi amaçlayan cep telefonu ve cihazlara yöneliyor. Ana hedef, yoksul ülkelerdeki hastalar. Ama bu, aynı teknolojinin zengin ülkelerin kırsal alanlarında da kullanılamayacağı anlamına gelmiyor.

Bu cihazlar doktorların kliniklerle iletişim kurması açısından önemli. Bu yolla hastane dışındaki uzmanlar tedavi konusunda hastaneden bilgi alıyor.

Bill ve Melinda Gates Vakfı yoksul ülkelerde sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla milyarlarca dolar fon ayırdı. Bill Gates, cep telefonları ve dizüstü bilgisayarların hayat kurtarabileceğini söylüyor:

“Eğer yeni doğan çocukların adlarını, parmak izlerini ve doğum yerlerini cep telefonlarıyla kaydederseniz, çocukların aşılanması gibi hizmetler kolaylaşır.”

Birçok gelişmekte olan ülkede tıbbi kayıtlar eski usullerle tutuluyor. Gates Vakfı’nın finanse ettiği araştırmacılar, cep telefonuyla aşı kayıtları tutulması üzerinde çalışıyor. Sağlık görevlileri parmak izlerini telefona kaydediyor, çocukların düzenli aşılanıp aşılanmadığını tespit ediyor.

Intel bilgisayar şirketi de bu kişilerin haritalanması üzerinde çalışıyor. Bir Intel sözcüsüne göre, bu sistem sağlık görevlilerinin işini kolaylaştırıyor:

“Görevliler not almak yerine bu bilgisayarla yerleri kaydedecek ve hastaların gördükleri tedavilerin kaydı tutulacak.”

Uzmanlar mobil teknolojinin bir dizi sağlık hizmeti sunabileceğine inanıyor. Uygulamalar şimdilik tıbbi verilerin ulaştırılması, para transferi ve eğitim malzemelerinin aktarılmasına yardımcı oluyor.

Orange telefon şirketinden Thierry Zylberberg, bu uygulamaların bazı ülkelerde sağlık hizmeti sunabileceği görüşünde:

“Avrupa’da ticari olarak kullanılan ve piyasaya sürülen uygulamalarımız mevcut.”

Teknoloji ve sağlık hizmetlerinin birleştirilmesi sayesinde mobil sağlık hizmetlerinin kullanımının giderek daha da yaygınlaşması bekleniyor…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir