Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu birçok çocuğu etkileyen ve ilerleyen yıllarda da devam eden kronik bir rahatsızlıktır.

Rahatsızlığı olan çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktif davranışlar gözlemlenir. Ayrıca dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda özgüven sorunları bulunur.

Rahatsızlık için standart tedavi ilaç tedavisini ve terapileri içerir. Bunların dışında uygulanan tedavi yöntemlerinin amacı rahatsızlığın belirtilerinin azaltmaktır.

İlaç Tedavileri  

Stimulant Tedavileri 

Metilfenidat (Ritalin, Concerta, Daytrana)
Deksroamfetamin-amfetamin (Adderall)
Deksroamfetamin (Dexedrine)

Bilimadamları bu ilaçların nasıl işlediğini tam olarak bilmeselerde beyindeki kimyasalların işleyişinin etkilediğini düşünmektedirler. Bu ilaçlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunlarına karşı oldukça yüksek etki göstermektedir. Bununla birlikte ilacın etkisi kısa süre içerisinde geçmektedir. Uyarıcı ilaçlar kısa süreli ve uzun süreli etki yapanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa süreli etki yapan uyarıcıların etkileri genellikle 6-12 saat arasında değişiklik gösterir. Uzun süreli etkiye sahip uyarıcıların etkilerinin başlaması yaklaşık olarak 3 saat alır.

Uyarıcı ilaçların yan etkileri arasında iştahsızlık, kilo kaybı, uyku problemleri ve iritasyon yer almaktadır. Bazı çocuklarda yan etki olarak kas hareketlerinde bozukluk ortaya çıkabilir. Bu ya etki ilacın etkisi azalmaya başladığında kaybolur. Ayrıca uyarıcı ilaçlar çocuklarda gelişim hızını geriletebilir.

Non-stimulant İlaçlar  

Atomoksetin (Strattera) genellikle uyarıcı ilaçlar etki göstermediğinde veya yan etkileri fazla olduğunda çocuklara verilir. Atomoksetin rahatsızlığın belirtilerinin azaltmakla beraber anksiyete sorununa da iyi gelir. İlacın yan etkileri arasında karaciğer sorunları yer almaktadır. Eğer çocuğunuz bu ilaçları kullanırken cildinde sararma gözlemleniyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Terapiler 

Rahatsızlığı bulunan çocuklarda bazı davranışsal terapi ve danışma terapisisi uygulanır. Dikkat eksikliği hiperaktivite sorunu olan çocuklarsa depresyon ve anksiyete problemleri de gözlemlenir. Rahatsızlığı bulunan çocuklara uygulanan terapiler arasında psikoterapi ve davranış terapisi, aile terapisi, sosyal beceri terapisi, destek grupları ve aile beceri eğitimi yer alır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir