Endometriyoz riskini artırıyor

İki genetik varyasyonun, kadınlarda endometriyoz olasılığını artırdığı ortaya çıktı…

Yapılan bir araştırma çerçevesinde, İngiltere, ABD ve Avustralya’da endometriyoz (rahim zarındaki hücrelerin rahim dışındaki yapılarda da büyüdüğü kronik bir rahatsızlık) olan 5 bin 500 kadının genomları, 10 bin sağlıklı kadının genomlarıyla karşılaştırıldı.

Oxford Üniversitesi, Queensland Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, bulgularının, endometriyozun ortaya çıkma nedeni hakkında ipuçları verdiğini söyledi.

Araştırmacılar, kromozom 1’in ve kromozom 7’nin, kadınlarda endometriyoz gelişmesinde kritik rol oynadığını belirledi. Araştırmanın, endometriyozun daha etkili teşhisinin ve tedavisinin yolunu açabileceği kaydedildi.

Kromozom 7’nin, kadın rahmini ve iç yüzeyini oluşturan genlerin düzenlenmesine dahil olduğunun sanıldığı, kromozom 1’in, kadının üreme alanının gelişimi ve hormon metabolizması için önemli olan bir gene yakın olduğu bildirildi.

Doğurgan oldukları yıllarda kadınların yüzde 6’sı ila 10’unu etkileyen jinekolojik bir rahatsızlık olan endometriyozun en yaygın semptomlarının, pelvis bölgesinde ağrı, ağrılı regl dönemleri, bazı kadınlarda ciddi üreme sorunları olduğu biliniyor.

Endometriyoz, yalnızca laparoskopi yöntemiyle teşhis edilebiliyor. Endometriyozda mevcut tedaviler, ameliyat ve yan etkileri olan hormon ilaçlarıyla sınırlı.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir