Gıda Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri ve Nedenleri
Besin zehirlenmesi tek bir belirli hastalığı ifade etmez, kontamine yiyecek tüketme yoluyla kazanılan bir illet olarak bilinir.
Gıda zehirlenmesinde, gıda ürünlerinde yaşayan bakteri, bakteriyel toksinler, parazitler, virüsler kaynaktır. Gıdalar, toksinlere ve kimyasallara maruz kalmış durumdadır.
Gıda zehirlenmesinin yaygın nedenleri:
E.coli: Et ve süt ürünlerinde bulunur, ishal ve böbrek yetmezliğine yol açabilen bir bakteridir.
Salmonella: Yumurta kirliliği nedeniyle süt ürünlerinde bulunan bir bakteridir.
Listeria: Pastörize edilmemiş süt ve peynirde bulunan ve pişmemiş sebzelerde bulunan bir bakteridir.
Hepatit A: Dışkı ile kirlenmiş suda bulunan potansiyel ölümcül bir hastalıktır.
Cyclospora: Dışkı ile kirlenmiş su ve yiyecekte bulunan bakteridir.
Belirtileri:
Mide bulantısı, ishal, kusma, ateş, mide kramplarıdır. Sindirim sistemini etkiler vücut sıvısını koruma yeteneğini kısıtlar. Kusma ve ishal zehirlenmeden kaynaklanır. Belirtiler 24 saatten fazla sürerse doktora gidilmelidir. Çocuklar ve yaşlılarda ekstra önlem alınmalıdır. Ne yediğinizi doktora bildirmeniz gereklidir.
Nedenleri:
Gıda kaynaklı yaklaşık 250 hastalık vardır. En yaygınları, et, kümes hayvanları, süt ve dışkıyla temas eden gıdalardan kaynaklanır. Çalışanların, çiftçilerin ve herkesin ellerini yıkaması gerekir. Mutfak eşyaları ve ortam temiz olmalıdır. Az pişmiş et ve kabuklu deniz ürünleri, insanda bakteri gelişimini kolaylaştırır. Zehirlenmenin başlıca kaynağıdır. Etler ve sebzeler yıkanmalı, buzdolabında korunmalı, pişirmeden önce hijyen sağlanmalı ve güvenilir olmayan ürünler alınmamalıdır…