İşyerindeki mobbing intihara neden olabilir!
İşyerlerindeki psikolojik şiddet (mobbing) ile çalışanların istifa etmeleri sağlanmaya çalışılıyor.
SAMSUN’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, işyerlerindeki psikolojik şiddet (mobbing) ile çalışanların istifa etmelerinin sağlanmaya çalışıldığını söyledi. Prof.Dr. Özyıldız Güz, mobbingin sürekli olması halinde kişiyi intihara sürükleyebileceğini vurgulayarak, “Uluslararası araştırmalar, çalışma yaşamlarının bir döneminde çalışanların yüzde 25-50 arasındaki bölümünün yıldırma davranışıyla karşılaştığını göstermektedir” dedi.
Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre günümüzde işyerlerinde karşılaşılan en önemli sorununun mobbing olduğunu söyledi. İşyerlerinde çalışanların sistematik bir dizi duygusal saldırı ve yıpratma hareketine maruz kaldığını anlatan Prof.Dr. Özyıldız Güz, şöyle konuştu:
“İşyerinde psikolojik şiddete maruz kalan kişiye, haksız yere suçlama, ima, kinaye, dedikodu yoluyla itibarı sarsma, küçük düşürme, duygusal istismar gibi davranışlarda bulunulur. Psikolojik şiddeti uygulayan kişi, çalışanı başkalarının yanında küçük düşürür, utandırır, bağırır ve aşağılar.”
İşyerlerinde çalışanlara psikolojik şiddet uygulayan kişilerin çoğunlukla kendi eksiklik, korku ve güvensizliklerini başkalarını küçük düşürerek telafi etmeye çalıştıklarını söyleyen Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu kişiler farklılıklara karşı hoşgörüsüz, ikiyüzlü, kendini üstün gören ya da göstermek isteyen, aşırı denetleyici ve kıskanç olur. İşyerlerinde bu tür psikolojik şiddete uğrayan kişilerde stres oluşur. Yaşadıkları bu streste özel yaşamlarını olumsuz etkiler sağlık sorunlarının oluşmasına da neden olur. Kendisine mobbing uygulanan kişinin çalışma motivasyonu düşer. Duygusal saldırıya karşı her sabah işe gerilimle gelir. Daha çok hata yapar. Kişide sinirlilik, panik ataklar, depresyon ve intihara varan ruh sağlığı bozuklukları doğurur. Ayrıca migren ve baş ağrısı, yorgunluk ve sık sık halsizlik duyma, uykusuzluk, kabus görme, erken uyanma veya yorgun uyanma, dinlenememek, takıntılı hal, konsantrasyon ve dikkat toplayamama gibi sorunlar yaşayabilir.”
Mobbing bulunan işyerinde verimliliğin düştüğünü ve ekip çalışmalarının imkansız hale geldiğini kaydeden Prof.Dr Hatice Özyıldız Güz, uluslar arası araştırmaların, çalışma yaşamlarının bir döneminde çalışanların yüzde 25-50 arasındaki bölümünün yıldırma davranışıyla karşılaştığını gösterdiğini hatırlattı. Prof.Dr. Güz, şöyle dedi:
“Özellikle ekonomik krizin yaşandığı dönemlerde işyerlerinde psikolojik şiddetin artması dikkat çekicidir. Çalışanlar, karşı karşıya kaldıkları psikolojik baskı ve zorbaca eylemler sonucu istifaya zorlanmaktadır. Bu durum çalışanlarca da kanıksanmakta şikayet konusu yapılmamaktadır. Böylece, yıldırma eylemleri işten çıkarma tazminatından kurtulmanın aracı olarak görülmekte ve işten çıkarma, ülkemizde yıldırma sürecinin ilk amacı durumuna gelmektedir.”