Kadınlar 2, erkekler 3 kadeh
Yılbaşında içki içeceklere öneriler…
BESLENME ve Diyet Uzmanı Gülen Alpaydın, yılbaşı gecesi aşırı yenilip içilmemesi gerektiğini belirterek, “Alkol alınacaksa kadınlar iki, erkekler üç kadeh sınırını aşmamalı” dedi.
Yılbaşı için temel kuralın azar azar ve sık yemek olduğunu belirten Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Alpaydın, yemeğe zeytinyağlılar gibi hafif yiyeceklerle başlanmasını ve yarım porsiyon yiyerek sürdürülmesini önerdi. Alkol yerine meyveli içeceklerin içilmesini öneren Alpaydın, “Yılbaşı ister evde, isterse dışarıda kutlansın, ne kadar yenildiği değil, nelerin yenildiği çok önemlidir. Alkol alınıyorsa birlikte bol su ve alkolsüz içecek tüketilmeli. İçkinin rengi koyulaştıkça içindeki toksit madde artacağından açık renkli içkiler tercih edilmeli ve aç karnına kesinlikle içilmemeli. İçerken arada bir şeyler atıştırmalı. İdeal ölçü olan kadınlar için en fazla iki, erkekler için üç kadeh sınırı aşılmamalıdır” diye konuştu.
Ertesi sabah zinde uyanmak için yatmadan önce ya kaloriferlerin kapatılması ya da yatak odasının iyice havalandırılması gerektiğini kaydeden Gülen Alpaydın, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin yılbaşı sofralarında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Yemekten önce 45- 60 dakika yürüyüş yapılarak metabolizma hareketlendirilmeli. Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmak yemek miktarının artmasına neden olacağı için, yemek bitiminde sofradan kalkmalı ve özellikle yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalıdır. Yılbaşı sofrasına aç olarak oturulmamalı, 1- 2 saat öncesinde çorba, yoğurt, salata, meyve gibi düşük kalorili besinler tüketilmelidir. Yemekler kızartma, kavurma işlemleri yerine, haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek besinlere sofrada mutlaka yer verilmelidir.”
HASTALAR DİKKAT
Alpaydın, aşırı gıda alımı sonucu ortaya çıkan mide gerginliğinin tansiyonun yükselmesine, kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açacağını söyledi. Gülen Alpaydın, “Çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açacağı için mümkün olduğu kadar yağsız ve az çeşit besin tüketilmesine dikkat edilmeli. Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmanın yemek daha çok yeme arzusu artıracağı göz ardı edilmemeli ve yemek bitiminde sofradan kalkmalı. Kuruyemiş tüketilecek ise E vitamini ve O- 3 içeren ve yağ oranı fazla olan fındık ve cevizden en fazla bir avuç tüketilebileceği göz ardı edilmemeli” dedi…