Şeker ölçüm çubuğunun bedelinin ödenip ödenmeyeceğine ilişkin sorular yanıtlandı.
SGK Başkanı Zararsız, şeker ölçüm çubuğunun bedelinin ödenip ödenmeyeceğine ilişkin soruları yanıtladı.
Emin Zararsız, SGK Kavaklıdere Lokali’nde düzenlediği basın toplantısında kurumunun 2010 yılındaki çalışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Bir gazetecinin ”SGK tarafından, şeker ölçüm çubuğunun ödenmesi uygulaması Danıştay tarafından durduruldu, bu süreç ne olacak?” sorusunu da Zararsız, ”Sağlık uygulama tebliğinde yer alan bazı ödeme kuralları ve ödeme miktarlarına dair 2010 yılında 2 konuda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bunlardan biri şeker ölçüm çubuğu, diğeri işitme cihazları. Danıştay’ın kararı bütün idareyi ilgilendirdiğinden, tebliğinden itibaren uygulamaya konulacak” diye yanıtladı. Zararsız, şöyle devam etti:
”Biz her bir strip için 0,55 kuruş ödeme yapıyor iken, bundan sonra her bir stripin 50 kuruştan 70 kuruşa kadar değişen farklı fiyatları var. O fiyatlar üzerinden ödemeleri yapacağız. Ancak, Sağlık Uygulama Tebliği hazırlanıyorken piyasadaki en yüksek ve en düşük fiyatlar tespit edildi. Ve biz çalışmalarımızı sadece kurum olarak yapmıyoruz. Sağlık Bakanlığı, uzmanlık dernekleri, tıbbi cihaz üreticilerinin dernekleri, birçok sivil toplum kesimiyle bir araya gelerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ve bir ortalamayı yakalamaya çalışıyoruz. En düşük fiyatla en yüksek fiyat ve piyasadaki satış rakamlarından hareketle, ortalama bir rakam yakalayıp bunun üzerinden rakam belirliyoruz. Bu, kurumun ödeyeceği rakamdır. Bunun üzerinde bir satış fiyatı söz konusu olduğunda kişi cebinden ödemek zorundadır. Sosyal devlet, hiçbir zaman sosyalist devlet anlamına gelmez. Sosyal devlet, elbette vatandaşın refahını en üst düzeye çıkarmak için kendi bütçe imkanları çerçevesinde elinden gelen azami tedbiri almak zorundadır. Anayasamız da zaten sosyal harcamalar konusunda sınırı çizmiştir. Kendi ekonomik imkanları çerçevesinde değerlendirmeler yapılabilmesine dair sınırı koymuştur. Dolayısıyla, Türkiye’de yaşayan bütün insanların her türlü sağlık giderinin, her türlü farklı fiyattan karşılanması şeklindeki bir yaklaşım, sosyal devletle izah edilebilecek bir yaklaşım değildir.”
Sağlık uygulama tebliği çalışmalarını sürdüreceklerini, ortama fiyatlar üzerinden fiyat koyma uygulamasına devam edeceklerini belirten Zararsız, ancak yargıdan gelen kararları da uygulamak zorunda olduklarını söyledi.