Topuk çatlakları neden olur?

Vücudumuzun tüm ağırlığını taşıyan ayaklarımızın bakımı da önemlidir. Yanlış uygulamalar ya da bakımsızlık ayak topuklarının çatlamasına yol açar. Peki topuk çatlaklarının sebebi nedir, nasıl önlemler alınmalıdır?

Topuk çatlakları hem kötü görünüme neden olur hem de ilerledikçe daha büyük sorunlara yol açar. Peki topuk çatlakları ile neden karşılaşılır? Topuk çatlağının tedavisi nasıl yapılır?

TOPUK ÇATLAĞININ NEDENLERİ

-En önemli nedenlerin başında ayak mantarı, egzama, sedef gibi deri hastalıkları gelir.

-Sıvı alımının yetersiz olması veya üre eksikliğine bağlı cilt kuruluğu.

-Kışın soğuk hava veya iç mekanlarda havanın kuru olması, yazın açık ayakkabılarda ayak derisinin tozlu zeminlerle yakın teması deriyi kurutur.

-Kadınlarda menopoz sonrası östrojen eksikliğine bağlı olarak veya daha ileri yaşta her iki cinste yaşlanma sürecinde deri kuruması.

-Demir veya B vitamini eksikliği.

-Şeker hastalığı, tiroit yetmezliği veya böbrek hastalıkları başta olmak üzere çeşitli metabolik hastalıklar.

-Ayaklarda yapısal şekil bozuklukları veya ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıların sürekli sürtünmesi.

-El ve ayak derisinde kalınlaşma ve sertleşme ile seyreden bazı genetik deri hastalıkları.

-Çok sık yıkanma, ayakların banyo-abdest alma sonrası yeterli kurulanmaması, ıslak bırakılması.

-Aşırı kiloya bağlı veya aşırı yürüme-koşma sporuna bağlı olarak ayak tabanlarının fazla basınç altında kalması.

TOPUK ÇATLAĞININ TEDAVİSİ

Topuk çatlakları tedavisinde ilk aşama, ağrıyı azaltmaktır. Bunun için öncelikle ayak derisinin ılık suda yumuşatılmasından sonra çatlak çevresindeki kalınlaşmış keratin tabakanın temizlenmesi gerekir. Bunun ardından üre içeren merhemler sürülür ve iyileşene kadar topuk derisinin olabildiğince basınç altında kalmaması için önlem alınır. Derin topuk çatlaklarının aynı zamanda mantar ve bakteriler gibi çeşitli mikropların üremesine uygun bir zemin hazırladığı unutulmamalıdır. Yara haline gelmiş derin çatlaklarda akşamları yara üstüne üreli-antibiyotikli bir merhem sürdükten sonra hava almayacak şekilde bandajlanması iyileşmeyi hızlandırır. İlaç kullanımının da gerektiği durumlar vardır fakat mutlaka hekim kontrolünden geçmek gerekir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir