Ağız ve diş sağlığı, psikolojiyi de etkiliyor

Ağız ve diş sağlığı, psikolojiyi de etkiliyor Ağız ve diş sağlığının kişinin psikolojisini de etkilediğini söyleyen Diş Hekimi Gülcan Bahadırlı, Psikolojik olarak etkileyip, sosyal açıdan kişinin kendini izole etmesine bile neden olabilir diyerek konu hakkında bilgi verdi.

Ağız ve diş sağlığı, sadece diş ve diş eti dokularının sağlığı açısından değil, genel sistemik sağlığın sürdürülmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Ağız ve diş sağlığı denilince sadece dişlerin değil, aynı zamanda onları çevreleyen ve ağız boşluğunu oluşturan tüm dokuların bir bütün olarak düşünülmesi gerekiyor.

Bu yapıların hastalıksız olması gerektiği unutulmamalıdır. Birbirleriyle mükemmel bir denge içerisinde çalışan bu yapılardan herhangi birinin sağlığının bozulması, bu dengenin bozulmasına neden olacaktır.

Diş ve onu çevreleyen dokuların yıkımıyla, başta ısırma ve çiğneme fonksiyonunun bozulmasına neden olarak beslenmenin etkilenmesine, konuşmanın bozulmasına ve estetik olarak kişiyi rahatsız eden durumların ortaya çıkmasına, hatta; kişinin psikolojik olarak bu durumdan etkilenip, sosyal açıdan kendini izole etmesine neden olabilir.

Ayrıca; diş ve diş eti hastalıklarına neden olduğu bilinen bazı mikroorganizmaların, çeşitli kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi birçok sistemik durum veya hastalıkla ilişkili olabileceği bildirilmiştir.

Öte yandan; bazı sistemik hastalıkların belirtileri de ağız içinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, 6 ayda bir düzenli yapılan diş hekimi kontrolleri, ağız ve diş sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü düzenli kontrollerle, ciddi sonuçlara yol açabilecek bazı hastalıklar, erken dönemde teşhis edilebilir ve tedavi edilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir