Kafeinli içeceklere dikkat!

Gebelikte içilen kafeinli içecekler bebeğe kilo kaybettirip demir emilimini azaltıyor…

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, hamilelikte içilen kafeinli içeceklerin bebekte kilo kaybına ve demir emiliminin azalmasına sebebiyet verdiğini söyledi.

Kafein maddesinin 63 bitkinin tohumunda ve yapraklarında bulunduğuna, gündelik hayatta ise bol şekilde tüketilen çay, kahve, kola gibi içecekler yoluyla vücuda alındığına işaret eden Kadanalı, “Vücuda 200 miligram kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım yüzde 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir” dedi.

Uzun süre vücuduna kafein giren anne adaylarının bebeklerinde gelişme geriliği görüldüğünü ifade eden Kadanalı, yapılan bir bilimsel araştırmada, 200 miligram kafein alındığında bebekte yaşanan kilo kaybının 60-70 gram olduğunu dile getirdi. Kafein gibi alkol tüketiminin de bebeğe büyük zararlar verdiğini söyleyen Kadanalı, her iki maddenin birlikte alınmasının ise olumsuz etkileri kat kat artırdığını vurguladı.

“DEMİR EMİLİMİNİ DE BOZUYOR” 

Gebelik süresince bebeğin demir ihtiyacının arttığını ifade eden Kadanalı, kafeinin demir emilimini yüzde 40 oranında engellediğini anlatarak, “Demir ihtiyacını sağlamak için alınan demirli gıda ve ilaçların sağlayacağı fayda, kafein yüzünden engellenmektedir” diye konuştu.

Kafein alınmasında bilinenin aksine tek suçlunun kahve olmadığını hatırlatan Kadanalı, çay, çikolata ve kolada da masum sayılmayacak miktarda kafein bulunduğunu, anne adaylarının bebeklerini kafeinin zararlarından korumak için en güzel yöntemin yiyecek ve içeceklerin kafein miktarlarını araştırmaları olduğunu söyledi.

Kadanalı, “Mesela insanlar çayda kafein var ama yeşil çayda yok sanıyorlar. Bu tamamen yanlış, yeşil çayda da kafein bol miktarda mevcut. Gebelik öncesi ve sırasında kafeini, diyetinizde bulunan hangi yiyecek ve içeceklerle aldığınızın farkına vararak kafeini mümkün olduğunca en düşük miktarda tüketmek ve gebelikte bu alışkanlıklarınız üzerinde düzenleme yapmanız, bebeğinizin gelişimi üzerinde olumlu etki yapar” dedi.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir